Back

Święty Walenty – Tradycje lubeckie. Sercem gotowane

Święty Walenty – Tradycje lubeckie. Sercem gotowane

Półmisek jedzenia
W Gminie Ryglice bardzo cenne jest dziedzictwo kulturowe oraz szacunek dla dorobku poprzednich pokoleń. Gmina aktywizuje mieszkańców do działań społeczno-kulturalnych poprzez organizowanie wielu wydarzeń kulturalnych, w szczególności działań podtrzymujących lokalne tradycje ludowe. W gminie Ryglice organizowany jest także szereg działań służących przekazowi tradycji młodszym pokoleniom.

Gmina Ryglice wyróżnia się w Małopolsce wysoko ocenianymi w konkursach dziełami licznych tu twórców ludowych np. pisankami wielkanocnymi, wieńcami dożynkowymi. Na najwyższym poziomie działają grupy obrzędowe, jak np. kolędnicy, czy zespoły folklorystyczne dziecięce, młodzieżowe, dorosłych. Gmina animuje i wspomaga działalność grup sformalizowanych oraz nieformalnych m.in. 7 prężnie działających Kół Gospodyń Wiejskich. Na specjalną uwagę zasługują licznie organizowane tu wydarzenia, a w szczególności impreza walentynkowa.

W Lubczy znajdującej się na terenie Gminy Ryglice i powiatu tarnowskiego na stałe wpisało się w krajobraz kulturowy cykliczne wydarzenie pn. "Święty Walenty - tradycje lubeckie". W tym roku będzie to już szesnasta edycja. Nawiązuje ono do lokalnego święta religijnego i starego zwyczaju. Każdego roku w Lubczy ma miejsce odpust ku czci św. Walentego. Jego kult trwa tu przynajmniej od XVII wieku. W związku z napływającą od kilkunastu lat modą na Walentynki pragniemy pokazać piękno naszej lokalnej kultury i niejako połączyć tradycję i współczesność.

Najbliższa impreza ma odbyć się w dniu 15 lutego 2020 roku. W tym roku planowany jest jej poszerzony charakter – podobnie jak rok temu, zorganizowany zostanie ogólnopolski konkurs kulinarny „Sercem gotowane”. Do obchodzonej uroczystości religijnej i święta muzyk i twórców ludowych, zostało dodane walentynkowe gotowanie, ponieważ Gmina Ryglice może pochwalić się nie tylko wyjątkowym pięknem krajobrazów, czystym, wolnym od smogu  powietrzem, ale także ekologiczną i wyśmienitą kuchnią. Tradycyjne, regionalne potrawy znalazły uznanie np. na Liście produktów regionalnych i tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Lubecka zupa z lubczykiem, Prołziok i Gomółka kowalowska, także np. certyfikaty dla ekologicznych produktów rolnych zdobyte na zakliczyńskim Święcie Fasoli. Słynna w regionie jest ponadto nalewka z Lubczy, wyjątkowe miody, a ostatnio cieszące się wysoką oceną jurorów wina z lokalnych winnic.

W tym roku do Lubczy przybędą grupy osób reprezentujących własne tradycje kulturowe. Uczestnikami będą przedstawiciele kilku regionów Polski. Do konkursu przystąpi trzynaście Kół Gospodyń Wiejskich z ośmiu województw, którym będą towarzyszyły zespoły ludowe: góralski,  łowicki, z regionu rzeszowskiego, żywieckiego, kieleckiego, pomorskiego, Pogórza, krakowskiego.

Ponadto w czasie imprezy prezentowane będą rękodzieła artystyczne lokalnych twórców, serwowane będą nagradzane z wina z lokalnych winnic, nalewki, miody, wędliny, dziczyzna. Wydarzeniu towarzyszyć będą inne atrakcje dla dzieci, młodzieży i dorosłych, jak choćby słynny tu od lat przejazd saniami (bryczką).

Plakat imprezy Sercem Gotowane Regulice 2020

Play Play