Kategorie:

zaawansowane

Regionalne pyszności

Znakomite sery, wypieki, wędliny... i regionalne karczmy Małopolski!

Smakowanie Małopolski najlepiej zacząć od sera, który zachwycił smakoszy w całej Europie, czyli od oscypka. Kruchy i delikatny, pachnący wonnym dymem specjalnie dobranego drewna i górskimi łąkami, powstaje z owczego mleka tylko w polskich górach. Skosztować też trzeba bryndzy podhalańskiej, czyli miękkiego i świeżego sera o ostrym, specyficznym smaku.

Wiele oryginalnych potraw i wyrobów kulinarnych pochodzi z samego Krakowa. W stolicy Małopolski trzeba spróbować żurku po krakowsku czy barszczu czerwonego. Krakowscy piekarze wypiekają zwinięte spiralnie w kształcie pierścienia, posypane makiem, solą lub sezamem obwarzanki i złociste, chrupiące precelki; zwłaszcza te pierwsze mogą uchodzić za symbol miasta. Mniej znany jest chleb prądnicki, choć piecze się go w okolicy Krakowa co najmniej od XV w. A chleb to nie byle jaki: prawdziwy bochenek prądnicki ma metr długości i waży nawet ponad 10 kilogramów! Inne krakowskie wyroby piekarskie to okrągłe, pokryte śmietankowo-kremową warstwą lukru i przełożone warstwą marmolady owocowej ciasteczka wyśmienite i bajgle z Kazimierza, czyli bułki z wyraźną dziurą w środku, posypane np. czarnuszką, kminkiem, makiem, solą.

Oryginalne wyroby piekarnicze to nie tylko specjalność krakowska: każdy smakosz zachwyci się drożdżowym jodłownickim kołaczem z serem, posypanym kruszonką kołaczem jurajskim czy podłużną pszenną bułeczką – kukiełką lisiecką. Głód zaspokoi owalny, posypany zgniecionymi ziarnami pszenicy chleb żarnowy z Łomnej lub chleb jurajski, który dzięki dodatkowi płatków ziemniaczanych długo utrzymuje świeżość. Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że świeże pieczywo najlepiej smakuje z miodem, gdy skórka i miękkie wnętrze nasiąkną słodyczą, pochodzącą z górskich pasiek. To tam, pośród borów jodłowych i świerkowych, powstają najlepsze miody spadziowe (małopolski i sądecki).

Do produktów regionalnych zaliczane są również sól wielicka, lody nowotarskie czy sławny, wzmacniający organizm balsam kapucyński. Spośród serów i wyrobów nabiałowych wymienić trzeba, prócz oscypka i bryndzy, takie przysmaki jak: redykołka (wędzony serek w kształcie zwierzątek, serca lub wrzeciona), żentyca (serwatka z owczego mleka), ser gazdowski (tzw. gołka, pucok lub kara; ser wyrabiany w całości z mleka krowiego) i bundz (łagodny, lekko kwaśny i orzechowy ser w kształcie bochenka). Napoje reprezentują mocne trunki – produkowane ze śliwek śliwowica łącka i wyborna, a także przygotowywane na bazie owoców jarzębiny jarzębiak izdebnicki i słodka jarzębinka.

Do najciekawszych wędlin należy kiełbasa lisiecka, wyrabiana w Liszkach i Czernichowie pod Krakowem. Powinna być przyrządzana z najlepszej wieprzowiny i wędzona aromatycznym dymem ze specjalnie dobranego drewna owocowego. Z mięs do produktów regionalnych zaliczono także tuszki gęsi zatorskich i jagnięcinę podhalańską.

Warte spróbowania są owoce i warzywa, takie jak charsznicka kapusta kwaszona, fasola „Piękny Jaś” z doliny Dunajca, łukowicka śliwka suszona oraz suska sechlońska, czyli inny rodzaj suszonej śliwy. Z Małopolski pochodzą też tradycyjne odmiany jabłek z Raciechowic oraz Łącka. I wreszcie na końcu specjał szczególny: karp zatorski, z okolic Zatora, gdzie już od XII w. hoduje się ryby w licznych stawach w „Dolinie Karpia”.

Więcej informacji o produktach regionalnych i tradycyjnych z Małopolski znajduje się na stronie: zasmakujwmalopolsce.pl.

Lista produktów tradycyjnych z Małopolski

Produkty regionalne zarejestrowane i opublikowane w Komisji Europejskiej

Drukuj

Zawartość plecaka

Twój plecak jest pusty