Kategorie:

zaawansowane

Obwarzanek krakowski

Niezaprzeczalny symbol Krakowa, związany z historią miasta prawdopodobnie od czasów jego lokacji. W zapisach źródłowych pojawia się w XV w. wśród przywilejów nadanych piekarzom krakowskim przez króla Jana Olbrachta, a ich tradycje i receptury przejęli współcześni członkowie cechu piekarskiego z terenu Krakowa oraz powiatów krakowskiego i wielickiego. Od lat pieczony nieodmiennie w ten sam sposób, z obgotowywanego w wodzie ciasta, od czego bierze się nazwa tego niezwykłego produktu, wpisanego ostatnio do unijnego rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych”. Obwarzanek tworzą spiralnie zwinięte paski ciasta ukształtowane w okrąg, upieczone na złocisty kolor, pokryte chrupiącą skórką, posypaną hojnie solą lub makiem, a ostatnio także sezamem. Smakuje fenomenalnie, zwłaszcza gdy – jeszcze ciepły – sprzedawany jest z wózków i kramików ulicznych Krakowa.

Mało kto wie, że „precel” i „bajgiel” nie znaczą tego samego i niesłusznie używane są jako synonimy obwarzanka.
Komu bajgle, precle i obwarzanki nieustannie się mylą, niech zapamięta różnicę, wyobrażając sobie, że: obwarzanek krakowski to rodzaj wypieczonej bransolety, wiszące na sznureczku, bajgle z Kazimierza są koralami, a nieduży precelek założyć można na palec – zupełnie jak pierścionek.

Drukuj

Zawartość plecaka

Twój plecak jest pusty