Kategorie:

zaawansowane

Niebo w gębie


MIODY
Sławne miody z regionu to małopolskie i sądeckie miody spadziowe. Ich zaletą jest mniejsza niż w nektarowych zawartość wody, znakomity, żywiczny smak i aromatyczna, korzenna woń, a cechą charakterystyczną – ciemna barwa, od brązowej, przez brunatną, do niemal czarnej, z odcieniem czerwonawym lub zielonkawym. Miód spadziowy do dziś jest niezastąpionym domowym remedium na przeziębienie, chrypkę i choroby gardła. Dodajmy, że bardzo smacznym lekarstwem.

    LODY NOWOTARSKIE
Nowy Targ swoje słynne na całą Małopolskę lody zawdzięcza Franciszkowi Żarneckiemu, miejscowemu piekarzowi i cukiernikowi, który w latach 50. XX w. rozpoczął ich domową produkcję. Lody Żarneckiego wytwarzane były ręcznie na podstawie pilnie chronionej receptury, z zastosowaniem naturalnych składników, sprzedawane na wagę, nakładane do tradycyjnych wafli drewnianą łopatką. Od lat podziwiane za jednolitą, kremową konsystencję i znakomite, tradycyjne smaki, pozostały specjalnością rodzinnej cukierni. Każdego lata mieszkańcy miasta i turyści ustawiają się po nie w kolejkach, które z roku na rok są coraz dłuższe.
 

    KREMÓWKA PAPIESKA 
A było to tak: papież Jan Paweł II podczas pielgrzymki do Polski w 1999 r. odwiedził Wadowice i na spotkaniu z mieszkańcami miasta wspominał czasy swojej młodości, w tym słynne kremówki z nieistniejącej dziś cukierni Karola Hagenhubera. Cukiernicy wadowiccy (i nie tylko oni) nie mogli przepuścić takiej okazji marketingowej. I do tradycyjnej kremówki – czyli ciastka złożonego z dwóch płatków ciasta francuskiego i znacznej ilości kremu śmietankowego – dołożyli przymiotnik „papieska”.

Drukuj

Zawartość plecaka

Twój plecak jest pusty