Kategorie:

zaawansowane

Małopolski Festiwal Smaku

Goszcząc w małopolskich gospodarstwach agroturystycznych, nie sposób pominąć smakołyków regionalnej kuchni. Małopolski stół czeka na gości zastawiony wonnymi pysznościami. Tradycyjna gościnność nakazuje, by podać to, co najlepsze. Wiekowe tradycje, sprawdzone receptury oraz przekazywane z pokolenia na pokolenia sposoby uprawy to tajemnica wybornych małopolskich przysmaków. Smakowanie Małopolski najlepiej zacząć na organizowanym rokrocznie Małopolskim Festiwalu Smaku, podczas którego odbywa się plebiscyt i konkurs „Małopolski Smak”, wyłaniający najlepszych producentów i ich produkty. Warto spróbować serów: oscypka, który zachwycił smakoszy w całej Europie, czy słonych bryndzy lub bundza, powstających tylko w polskich górach. W stolicy Małopolski, Krakowie, na stołach goszczą smakowite zupy. Barszcz czerwony i żurek po krakowsku swój kwaskowy smak zawdzięczają kiszonym składnikom i odpowiednio dobranym przyprawom. Zarumieniona skórka obwarzanków i precli, oprószona solą, sezamem lub makiem, to efekt kilkuset lat tradycji, dzięki której wypieki te stały się symbolem Krakowa. Mniej znany jest chleb prądnicki, choć piecze się go co najmniej od XV w. Prawdziwy bochenek prądnicki ma metr długości i waży nawet ponad 10 kg! Inne krakowskie wyroby piekarskie to ciasteczka wyśmienite i bajgle z Kazimierza. Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że świeży chleb najlepiej smakuje z miodem, gdy skórka i miękkie wnętrze nasiąkną słodyczą, pochodzącą z górskich pasiek. To tam powstają najlepsze miody spadziowe (małopolskie i sądeckie). Do produktów tradycyjnych zalicza się również: sól wielicką, lody z Nowego Targu czy sławny balsam kapucyński. Z Małopolski pochodzi również kiełbasa lisiecka. Wyrabiana w Liszkach i Czernichowie pod Krakowem, przyrządzana jest z najlepszej wieprzowiny i wędzona aromatycznym dymem ze specjalnie dobranego drewna owocowego. Inne przysmaki regionalne to tuszki gęsi zatorskich i jagnięcina z Podhala oraz karp zatorski z okolic Zatora, gdzie już od XII w. hoduje się ryby w licznych stawach Doliny Karpia. Spróbować trzeba też owoców i warzyw, takich jak charsznicka kapusta kwaszona, fasola „Piękny Jaś” z doliny Dunajca, łukowicka śliwka suszona i suska śliwka sechlońska oraz tradycyjne odmiany jabłek: z Raciechowic oraz Łącka. Każdy smakosz zachwyci się jodłownickim kołaczem z serem, chlebem żarnowym z Łomnej i chlebem jurajskim.
Produkty regionalne zgłaszane do plebiscytu i konkursu podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku oceniane są w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki” to przetwory i potrawy z produktów wytworzonych w gospodarstwach ekologicznych, „Tradycyjne specjały” muszą powstać z produktów z listy produktów tradycyjnych Małopolski, „Smakołyki z legendą” wymagają przedstawienia ciekawej historii z nimi związanej, zaś „Jak u mamy” to potrawy i przetwory regionalne przygotowywane przez  koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i inne.
Festiwal Smaku to cykl sześciu półfinałów (w Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie) oraz Wielki Finał na placu Wolnica w Krakowie (ostatni weekend sierpnia). Warto również zajrzeć na inne imprezy organizowane w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku. Są to przed wszystkim Wielkanocny Małopolski Smak, czyli kiermasz  smakołyków wielkanocnych, organizowany wraz z Targami Wielkanocnymi na krakowskim Rynku Głównym. Można wtedy spróbować wybornych wędlin, kiełbasy do koszyka ze święconką czy tradycyjnej kiełbasy lisieckiej, posilić  się żurem na serwatce lub zupą chrzanową, wreszcie na deser delektować się świątecznymi babami i mazurkami.
W grudniu podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku każdy może skosztować pysznych produktów i potraw bożonarodzeniowych. To wtedy jest okazja do spróbowania wędzonego karpia zatorskiego i wielu innych świątecznych przysmaków. Smacznego! 

Zobacz więcej:
www.smak.malopolska.pl

Drukuj

Zawartość plecaka

Twój plecak jest pusty