Kategorie:

zaawansowane

Kukiełka Lisiecka i Podegrodzka

Przetrwała jako jedyna przedstawicielka pieczywa pszennego, typowego kiedyś dla okolic Krakowa. Jej wypiek poza Liszkami zanikł już pod koniec XVIII w. Dziś kukiełka lisiecka ma wrzecionowaty kształt, matową skórkę, przerośnięte, pełne powietrza ciasto. Dla wielu stanowi konieczny akompaniament lisieckiej kiełbasy. Jednak koneserzy uważają, że harmonię smaku osiąga się spożywając świeżą kukiełkę z samym tylko masłem.

Zupełnie inna od kukiełki lisieckiej jest kukiełka podegrodzka. Odrodziła się jako kulinarna atrakcja regionalna w okolicach Podegrodzia, gdzie do połowy XX w. istniała jako pieczywo obrzędowe. Kukiełkę – wielkie, słodkie, splecione w formę rumianego warkocza pieczywo z białej mąki – otrzymywało dziecko od swych rodziców chrzestych, jako symbol szczęścia i obfitości na całe życie. I choć przepis na kukiełkę przechodzi z pokolenia na pokolenie, umiejętność jej upieczenia to rzadka i poważana wśród lokalnych gospodyń kwalifikacja.

Drukuj

Zawartość plecaka

Twój plecak jest pusty