Kategorie:

zaawansowane

Kołacze

Kołacze piekło się kiedyś na wesela. Były pieczywem obrzędowym, wróżbą obfitości i zapowiedzią przyszłego szczęścia młodych. Okrągły placek z pszennej mąki, osłodzony cukrem, z grubą warstwą gładko zmielonego sera, zrumienionego w piecu – taki jest charakterystyczny dla limanowszyzny dzisiejszy kołacz jodłownicki, którego smak odsyła współczesnego konsumenta w dawne, dobre czasy. Kołacz jurajski, pieczony na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej do dziś zachował swą funkcję ciasta weselnego. Narzeczeni obdarowują nim najbliższych na dwa tygodnie przed weselem. W odróżnieniu od jodłownickiego, kołacz jurajski dekorowany jest nie tylko serem, ale i makiem, a także obficie posypany kruszonką.

Drukuj

Zawartość plecaka

Twój plecak jest pusty