Kategorie:
















































zaawansowane

Kiełbasa Lisiecka

Znakomita kiełbasa, której receptura pochodzi ponoć z XVI w. Ceniona w Wiedniu pod nazwą „wurst aus Liszki”, rozpowszechniona przed stu laty za sprawą fabryki wędlin Andrzeja Różyckiego. Kiełbasa lisiecka jest produkowana z mięsa polędwicy i szynki wieprzowej, subtelnie doprawionego białym pieprzem, czosnkiem i solą, a jej receptura wypracowana została przez rzemieślników masarskich z terenu Liszek i Czernichowa. Produkcji lokalnej nie zatrzymała ani II wojna światowa, ani okres powojenny, choć praca lisieckich wędliniarzy w tych czasach odbywała się w całkowitej konspiracji i wiązała z dużym ryzykiem. Dziś kiełbasa ta króluje na półce polskich wędlin. Pięknie uwędzona w dymie liściastym, ciemnobrązowa, z suchą, lekko błyszczącą skórką, wonna, soczysta i jędrna, lisiecka jest kulinarnym ideałem nawet dla wyrafinowanych smakoszy.

Drukuj

Zawartość plecaka

Twój plecak jest pusty