Kategorie:

zaawansowane

Chleb Prądnicki

Tradycja wypieku chleba zwanego prądnickim sięga XV w. Autor jego receptury – kucharz biskupa Wojciecha Jastrzębca – zobowiązał się ponoć dostarczać ów chleb na stół swego pana w zamian za pozyskanie na własność ziem w podkrakowskim Prądniku Białym. Według legendy prądnicki wypiek tak przypadł do gustu krakowianom, że pierwszy po żniwach chleb z nowej mąki wójt krakowski miał zwyczaj przynosić w darze samemu królowi. Charakter chleba prądnickiego odtworzono w XX w. w efekcie imponującej archeologii kulinarnej. Jest to dziś chleb pieczony na zakwasie, o przyjemnym zapachu i smaku, znakomity także w stanie czerstwym. Ma charakterystyczną ciemnobrazową, porowatą skórkę, posypaną cienką warstwą otrąb żytnich. Powstaje w Krakowie z najlepszej małopolskiej mąki.

Drukuj

Zawartość plecaka

Twój plecak jest pusty